katarinaninnajohansson.blogg.se

Trist väder = Bakdag

Kategori: Saffransbröd

Blev att baka lite mer saffrans bröd idag lika bra att hålla på så länge man har ångan uppe och vädret är så här grått och trist. Här kommer ett nytt recept som jag inte har gjort förrut men det lät så gott och dom var goda också.
Bullar med saffransfyllning
Recept ca 45 st
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
150 g smör eller margarin, rumstemererat
0,5 tsk salt
1 dl socker
1,5 tsk stötta kardemummakärnor
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
1 påse saffran (1 kuvert )
2 st sockerbitar
0,5 dl socker
150 g smör eller margarin
100 g mandelmassa
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
2. Tillsätt smöret i klickar, salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig.Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
3. Saffransfyllningen: Stöt saffranen tillsammans med ett par sockerbitar. Rör strösocker, saffran och smör tills det blir gult. Tillsätt finriven mandelmassa.
4. Ta upp degen degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg i pappersformar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.
 
Sprider en doft av kardemumma och saffran i huset.....
....Julkänslan börjar krypa sig på nu.
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: