katarinaninnajohansson.blogg.se

Vörtlimpa

Kategori: Bröd

Har bakat Vörtlimpor för första gången som jag tänkte ha till julbordet,
1 limpa med russin och lingon och 1 limpa utan.
Den med lingon och russin blev lite hög och sned.
Jag är inte ett jätte fan av russin i bröd så därför blev det en limpa av varje.
Recept 2st
100 g smör
 1 flaska porter 33cl
1 flaska julmust 33cl
50 g jäst
½ msk mald ingefära
½ tsk mald nejlika
½ msk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma
1½ tsk salt
1 dl mörk sirap
10 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl russin (om man vill)
1 dl lingon frysta (om man vill)
 
Gör så här
1. Smält smöret och blanda det med porter och julmust till 37 grader.
Rör ut jästen i vätskan.
2. Tillsätt ingefära, nejlika, pomerans, kardemumma, salt och sirap.
Blanda ordentligt. Tillsätt rågsikt och mjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en kladdig deg.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
4. Knåda in russin och lingon i degen.
Dela degen i två delar och forma dom till limpor eller till runda bröd.
Lägg limporna i en smord limpform, ca 1½ liter, eller i en springform, ca 24 cm i diameter.
Strö lite mjöl på ytan. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 180 grader.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 50-60 min.
Knacka på bröden med baksidan av en brödkniv för att se om de är klara.
Om de låter ihåliga är de färdiggräddade. Låt bröden vila i
någon timme innan du skär dem i skivor.
Har inte smakat dom än, så kan inte säga om dom blev goda,
 det blir till julafton.
Kommentera inlägget här: