katarinaninnajohansson.blogg.se

Söndags semla

Kategori: Semlor

I dag blev det söndags fika med vänner så det slank ner en semla, har inte ätit så mycket semlor i år  ätit en köpe semla och två som jag bakat själv, har provat två olika recept men ändå ganska lika i innehållet.
Tyckte ändå det här receptet på bullarna blev bättre.
Recept på 12 semlor 
Det är så gott med en kopp kaffe och en semla
 
2 ½ dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
½ tsk rent vaniljpulver
25 g jäst
100 g rumsvarmt smör
½ dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl special
1 ägg till pensling
 
Gör så här: 
 Stöt kardemumman i en mortel och värm den tillsammans med mjölken och vaniljen
till 37 grader.
Smula ner jästen i bakbunken och tillsätt mjölken.
Blanda tills all jäst löst sig, då tillsätst ägg, tärnat rumsvarmt smör, salt och socker.
Arbeta därefter ner mjölet till du får en smidig fin deg( i en assistent  ca 10-12 minuter ).
Låt degen jäsa upp till dubbel storlek och gärna under lock så att fukten bevaras i degen.
När degen jäst färdigt ta upp på bakbord, knåda ur luften lite lätt och dela därefter i 12 delar.
Rulla ihop tajta små bollar utav degen och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt,
täck över med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg innan de gräddas i 225 grader i ca 10 minuter.
 
Fyllning:
ca 300 g mandelmassa
ca 1 dl mjölk
innanätet från bullarna
ca 6 dl vispad grädde smaksatt
med lite vaniljpulver och florsocker.
 
Skär av locket på dina bullar och gröp ur lite av innanmätet så det bildar en grop i varje bulle.
Blanda ihop mandelmassan, mjölken och innanmätet med en gaffel (jag tog stavmixern).
Fyll hålen i bullarna med mandelmassblandningen och spritsa över med ett lager av grädden.
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: