katarinaninnajohansson.blogg.se

Semlor

Kategori: Semlor

Idag blev det att baka lite semlor fick ett litet sug i morse på semlor, det är så gott med hemgjorda semlor.
Recept på ca 18st semlor
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special( jag tog vanligt vetemjöl)
 
Gör så här:
1. Stötta kardemummakörnor fint i en mortel och
värm med mjölken tills den är fingervarm, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med
mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar eller.
6. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och
grädda dem mitt i ugnen i ca 6-10 minuter eller till se fått lite färg.
11. Skär av topparna på bullarn och gröp ur innanmätet.
12. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa
och en skvätt mjölk.
13. Fyll semlorna med mandelmassa och spritsa över grädde
och lägg på locket.
Pudra med florsocker.
 
 
 
Kommentera inlägget här: