katarinaninnajohansson.blogg.se

Påsk godis

Kategori: Påskgodis

Här kommer lite recept på påskgodis jag gjort i veckan och som snart är slut :)
men är väl ett bra betyg på att det var gott.
Min favoriter blev Toffifeen men dom andra var också goda.
 
Hemgjord Toffifee
Ca 30 st
1 dl strösocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning
ca 30 hasselnötter
 
Överdrag
100 g nougat
 
Dekoration
5o g mörk choklad, smält
 
Gör så här
1. Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Låt röran sjuda till ca 120 grader eller gör kulprovet.
Rör helst inte om under kokningen.
2. Under kokningen Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna
tills det börja knäppa i dem.
Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
3. Häll kolasmeten i små aluminiumformar.
Lägg i en nöt i varje.
Ställ formarna kallt en stund.
4. Smält nougaten över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå varje kola.
Låt pralinerna stelna i kylskåp innan du avslutar med en klick choklad på toppen.
 
Minttryfflar med kokos 
Ca 30-35st
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1-2 droppar pepparmintsolja
 
Garnering
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
ca 1 dl kokos
 
Gör så här 
1. Hacka chokladen i små bitar
2. Koka upp grädden i en kastrull och låt den puttra i ca 1min.
Ta bort kastrullen från plattan
3. Rör ner chokladbitarna så att de smälter.
Smaksätt med pepparminsolja.
Låt blandningen stå och svalna i rumstempratur.
Täck därefter över smeten och ställ in den i kylen i 1-2 tim.
4. Forma små kulor av tryffeln och rulla dem i en blandning av
florsocker, vaniljsocker och kokos.
Förvara i kylskåpet.
 
 
Hallonkolor med Turkiskpeppar
Ca 50st
2 dl frysta hallon
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
6-8st Turkiskpeppar, hackade
 
Gör så här
1. Tina hallonen och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
2. Koka upp grädde, socker, sirap och hallon.
Låt kolan sjuda på låg värme till 122grader.
Använd en termometer eller kul prov.
3. Tillsätt karamellhacket när kolan kokat klart.
4. Häll upp kolan på en plåt med bakplåtspapper och låt den stelna.
Klipp eller skär kolan i bitar.
Jag förvarar kolan i en burk i kylskåpet
 
 
Krispiga Nutella-& jordnötsbitar
ca 50-60st 
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
300 g nutella
5 dl Special K flingor
1 ½ dl salta jordnötter
200 g mörk choklad
Gör så här
1. Smält socker och sirap i en kastrull.
Tillsätt Nutella och rör om.
2. Krossa flingorna och grovhacka nötterna och blanda ner det i smeten.
3. Bred ut smeten i ett tjockt lager, ca 2cm, på ett bakplåtspapper.
Låt kakan stå i kylskåp och stelna i ca 1 tim.
4. Smält chokladen över vattenbad och bred den över kakan.
Skär kakan i små bitar när chokladen stelnat.
Torka av kniven då och då så att den inte är kladdig.
 
mums vad gott det kan bli att göra eget godis.....
Kommentera inlägget här: