katarinaninnajohansson.blogg.se

Gratäng på ytterfile

Kategori: Recept: Ytterfile// fläskfile

I går gjorde jag en gratäng på ytterfile  och till det gjorde jag en potatisgratäng. Nästa gång ska jag ta ris, cousous eller bulgur till, för det blev mycket sås i gratängen.
Ytterfile gratäng 
Recept för ca 6 personer
900 gram ytterfile
1 pkt bacon
200 gram färska champinjoner
2 dl vatten+ 2 msk kalvfond
3 dl grädde
2 msk senap
1 riven vitlöksklyfta ( jag hoppade över det)
salt & peppar
2 dl riven ost
 
Gör så här:
Skär champinjonerna i skivor och stek i  stekpanna tills de har krympt och vattnat ur sig.
Salta, detta gör att dom vattnar ur sig fortare. Slå sen på lite flytande smör/margarin och låt dom få färg.
Ställ åt sidan sålänge.
Skär bacon i mindre bitar, stek knaprigt och lägg på papper för att rinna av.
Skär ytterfile i ca 1 ½ cm tjocka skivor och stek så det får fin färg på bägge sidor.
Ställ åt sidan.
Vispa ur stekpannan med grädde, vatten, fond och senap. Låt såsen få koka ihop någon minut så den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
Lägg köttet i en smord ugnsfast form. På med bacon och svamp.
Slå såsen över hela formen. Toppa med riven ost.
Gratinera i ugn 200 grader ca 25 minuter.
Servera med  ris och en sallad.
 
 
 
Kommentera inlägget här: