Stora fluffiga frallor
Kategori: Bröd
Här kommer ett recept på frallor som blev stora och fluffiga.
En smidig deg att baka på, goda blev dom också.
Fick ett ryck i går kväll efter vi firat brorsan som fyllt 50 år att baka dessa frallor.
Börja väl med degen vid 20.30 i går kväll, är man rastlös så här man.
I denna deg använts ett mjöl som heter Manitoba cream är
ett speciellt vetemjöl med en hög andel av vårvete som är mycket proteinrikt och
med unik jäskraft och därför ska den arbetas länge.
Första gången jag använt det mjölet och det kommer jag göra flera gånger.
Frallor

16st
50 g jäst
6 dl mjölk
125 g rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream , jag använde nog ca 14-15 dl.
(alt. vetemjöl special)
1 ½ tsk salt
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl.
Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader.
Rör ner mjölken och lös jästen.
Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet.
Tillsätt även salt och bakpulver.
Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter.
Pyttsa på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidig men ändå inte för hård deg,
utan den ska vara ganska lös.
Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 16 små.
Forma till bollar.
Kupa händerna runt frallorna och snurra dom i handflatorna mot underlaget så du spänner
degens ovansida något och får släta ytor.
Låt jäsa på bakplåtspapperklädd plåt ca 30min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö precis före gräddning.
Grädda i 200 grader ca 12-18 min i mitten av ugnen, tills frallorna fått fin färg.
Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.

Ett saftigt och gott bröd..... verkligen värt att prova enligt mig:))
Anonym säger:
Tack för läckert recept. Har mina i ugnen nu och det doftar himmelskt