Saffransbutterkaka med mandelmassa
Kategori: Saffransbröd
Idag har jag för första gången bakat en Butterkaka och så baka jag mina saffransbullar med vit choklad
dom finns ju redan på Bloggen
Saffransbutterkaka med mandelmassa
Recept 1st
½ g saffran + 1 tsk strösocker
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
3/4 dl strösocker
ca 6-7 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa riven
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Gör så här
1. Mortla saffranetmed sockret i en skål.
2. Värm mjölk till 37 grader och smula ner jästen i en bunke
och häll över mjölken, blanda tills jästen löst upp sig.
Tillsätt saffranet, salt, socker och mjöl, lite i taget.
Arbeta sist in smöret i degen och arbeta den i ca 5 min.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 50 cm.
4. Fyllning: Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan .
Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 10 lika stora bitar.
5. Ställ degbitarna med snittytan uppåt i en smord form med löstagbar kant, ca 24-26 cm i diameter.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader
6. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25-30 min.
7. Låt kakan kallna
Jag har inte hunnit smaka den än, jag hoppas den är god.