katarinaninnajohansson.blogg.se

Mitt liv, mina bakelser, min inredning

Mina hjärtan i mitt liv.

Kategori: Allmänt

 
Igår var jag o hälsade på min lilla solstråle till barnbarn som jag skulle kunna gosa med varje dag och att få höra henne börja ha en massa ljud för sig, det är så härligt! men hon vill  ju bara vara hos sin mamma o gosa, men det ska vi allt försöka få ändring på;)) Behövde verkligen få komma o träffa henne och min dotter så man kan få lite annat att tänka på i  höstmörkret och tröttheten som känns som om den har kommit för att stanna. Imorgon fyller iallefall dottern 21år. Grattis en dag för tidigt och hoppas din dag blir bra  och tack för ni finns i mitt liv mina hjärtan älskar er ......
 

Hallon glass med degestive och Lakrits glass med citrus

Kategori: Efterrätt// Glass

Efterrätten blev hemmagjord glass med smakerna hallon och lakrits och dom passar bra ihop tycker jag som älskar lakrits, men har varit tveksam till lakrits i glass men det behöver jag inte vara längre.
Recept
Hallonglass med degestiv
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk ca 400g ( sötad)
1½ -2 dl frysta hallon
5 st degestive kex
1 vaniljstång
Gör så här:
Vispa upp grädden tillsammans med fröna ur en vaniljstång tills den blir mjuk och fluffig, rör ner den kondenserade mjölken. Ta fram hallonen direkt från frysen då färgas inte glassen så mycket, mosa och hacka till dom lite lätt och bryt degestivkexen i små bitar. Lägg alltsammans i glassmeten
och rör om lite lätt. Fyll en form och ställ in i frysen, täck över med lock eller plastfolie. Rör i glassen några gånger under nedfrysningen.
 
Recept
Lakritsglass med citrus smak
1 ½ dl grädde
250g kesella citrus
1 äggula
½ dl vit sirap
10 st turkisk peppar karameller
Gör så här:
Vispa upp grädden och blanda ihop med kesella, äggula och sirap. Stöt dina turkiska peppar godisar i en mortel till små smulor och blanda ner i galssmeten. Häll smeten i en  bunke och frys ner, tag ut och rör i glassen ett par gånger under nedfrysningen.
 
Gjorde även hallonsirap som jag ringlade ut på fatet.
 
 
 
 

Fläskfile med Potatis duchesse och pepprig tryffelsås och rödvinsås

Kategori: Recept: Potatis, Recept: Varma Såser, Recept: Ytterfile// fläskfile

Varmrätten blev god och godkänd av alla men tyvärr glömde jag bort att ta kort på maten:(( kan vara så när man håller sig sysselsatt med massor på en gång sorry! men här kommer iallefall receptet
Potatis duchesse 4portioner
Recept
1 kg mjölig potatis
 2 äggulor
2 msk smält smör
2 msk olja
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
ev lite malen muskot
Gör så här:
Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten.
Häll av och ånga av potatisen noga, den ska vara helt torr.
Pressa den genom en potatispress eller mosa den med elvisp direkt i kastrullen.
Rör ner äggulor, smält smör och oljan.
Smaka av med salt, peppar och ev muskot.
Moset ska vara mjukt i konsistensen att det går att spritsa.
Spritsa ut moset på bakpappersklädd plåt och grädda ca 5-10 min eller tills de har fin färg. I övre delen av ugnen jag hade 175 grader med varmluftugn
 
Fläskfilen 4 portioner
800 g fläskfile
salt
peppar
smör
2 dl vatten till stekskyn
Gör så här:
Skär filen i 2 cm tjocka skivor. Stek i smör runt om tills de fått fin stekyta.
Ta  vara på stekskyn efter varje stekning (till såsen). Lägg upp köttet på eldfast fat och täck med folie. Ställ in i ugnen  i ca 10 min i 175grader eller tills köttet är klart inuti.( jag körde på varmluftsugnen tillsammans med potatis duchessen.)
 
Smör kokta morötter skurna i stavar
3-4 skalade och skurna morötter
ca 1dl vatten
25g smör
Koka morötterna i vatten och smör (jag tog  i lite salt ) i ca 10-15 minuter eller tills dom känns klara.
 
Tryffelsås
2 dl steksky
1 dl madeira
1 msk oxfond
2 dl vatten
1 krm vit tryffelolja
20 grönpepparkorn
salt och peppar efter eget tycke 
socker ( jag tog en nypa)
Några stänk kikkomansoja ( jag tog vanlig soja)
1 msk smör
Gör så här:
Sjud såsen ca 20 min och red med mjöl och vatten. Innan servering tog jag i smöret och sila av evetuella grönpeppar korn i såsen.