katarinaninnajohansson.blogg.se

Mitt liv, mina bakelser, min inredning

Julen-13

Kategori: Allmänt

Ja då är det snart julafton mina vänner, hinner ni med att göra det ni tänkt!!??
Jag tycker att jag varit ute i god tid med det mesta men icke.
Så nu tänkte jag istället vissa lite bilder från mig och min jul.
Så välkommen till min jul 
Vi börjar väl med lite bilder på farstutrappan
och vidare in i.
Hallen
 
Lite julstämning i hallen.
 
Vardagsrummet 
Jag hade först tänkt att ha helvitt i vardagsrummet till jul men så kom mina röda gardiner hem och
dottern tyckte jag skulle få in lite rött, så det blev att sätta upp dom nya röda längderna
och så i med lite röda kulor i granen.
Min vita fina amaryllis som slagit  ut,
hoppas den får stå och vara så fin på julafton med.
Har en bricka med lite godisskålar på.
 
Kök
Det går i vitt och rött i år igen  
2e advent har blivit 4e advent tiden går fort.
 
Gästrummet
Här inne hade jag tänkt att tapetsera om
men när det blir är en annan fråga.
Tapeterna ligger i lådan och väntar på att få komma upp.
Men under tiden får man göra det bästa av det så länge.

Sovrum
Köpt mig en ny tomte Lisa som har fått en  plats i sovrummet.
Köper inte så mycket julsaker längre men tyckte den här passa in
med färgerna jag har i sovrummet just nu.

Gillestugan
 

Det var lite från min Jul -13
hoppas ni alla får ha en skön  julhelg.
 
 
 
 

Vörtlimpa

Kategori: Bröd

Har bakat Vörtlimpor för första gången som jag tänkte ha till julbordet,
1 limpa med russin och lingon och 1 limpa utan.
Den med lingon och russin blev lite hög och sned.
Jag är inte ett jätte fan av russin i bröd så därför blev det en limpa av varje.
Recept 2st
100 g smör
 1 flaska porter 33cl
1 flaska julmust 33cl
50 g jäst
½ msk mald ingefära
½ tsk mald nejlika
½ msk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma
1½ tsk salt
1 dl mörk sirap
10 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl russin (om man vill)
1 dl lingon frysta (om man vill)
 
Gör så här
1. Smält smöret och blanda det med porter och julmust till 37 grader.
Rör ut jästen i vätskan.
2. Tillsätt ingefära, nejlika, pomerans, kardemumma, salt och sirap.
Blanda ordentligt. Tillsätt rågsikt och mjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en kladdig deg.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
4. Knåda in russin och lingon i degen.
Dela degen i två delar och forma dom till limpor eller till runda bröd.
Lägg limporna i en smord limpform, ca 1½ liter, eller i en springform, ca 24 cm i diameter.
Strö lite mjöl på ytan. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 180 grader.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 50-60 min.
Knacka på bröden med baksidan av en brödkniv för att se om de är klara.
Om de låter ihåliga är de färdiggräddade. Låt bröden vila i
någon timme innan du skär dem i skivor.
Har inte smakat dom än, så kan inte säga om dom blev goda,
 det blir till julafton.

Julgodis

Kategori: Julgodis

 Lite nytt julgodis för i år.
Det första är Rocky roadfudge
med kondenserad mjölk i.
Rocky roadfudge
Recept ca 50-60 bitar
200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
200 g dumlekola
2-3 nävar marshmallows
1 dl pistaschnötter
1 ½ dl saltade jordnötter
 
Gör så här:
1. Smält chokladen och smöret i en stor glasskål över vattenbad.
Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
Låt smeten svalna något.
2. Skär Dumlekola och marshmallows i bitar.
3. Tillsätt  Pistaschnötterna, jordnötter, marshmallows och Dumlekolan i smeten.
Rör snabbt ihop allt så att inte Dumlekolorna och marshmallowsbitarna smälter.
Bred ut smeten, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ fudgen i kylen i några timmar.
4. Skär chokladen i lagom stora bitar med en vass kniv.
Förvara godiset i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.
 
 

Nutellafudge
Recept ca 50 st 
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl strösocker
50 g smör
ca 160 g Nutella
1 krm ättiksprit 12%
 
Gör så här:
1. Koka grädde, sirap och socker till 124-125 grader
eller så att smeten klarar kulprovet.
Tillsätt smöret och låt det koka ytterligare 2 min.
2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner Nutellan och ättikspriten till en jämn smet.
3. Bred ut kolasmeten på en plåt med bakplåtspapper, 1-2 cm tjocka, och låt den svalna.
Ställ fudgen i kylen i ett par timmar innan du skär den i lagom
stora bitar med en vass kniv.
 
 
 
Hemgjorda Bountybitar 
Recept 25-30 st 
50 g smör, smält
3 dl kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl vispgrädde
 
Garnering
100-150 g mörk choklad, smält
kokos
 
Gör så här:
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde.
Ställ smeten i kylen i en stund.
2. Rulla smeten till fingertjocka längder och lägg dem på en skärbräda.
Skär dem i 2-3 cm bitar.
Ställ kokosbitarna i frysen i ca 30 min.
3. Pensla eller doppa kokosbitarna i smält, mörk choklad.
Lägg dem på ett bakplåtspapper, strö över eller doppa dem i kokosflingor.
Låt dem stelna i kylen.