katarinaninnajohansson.blogg.se

Mitt liv, mina bakelser, min inredning

Bönsallad

Kategori: Buffè, Sallad

Färgglad bönsallad 

En super god bönsallad som går att äta både ljummen och kall.

                                     8 bufféport

4 paprikor, röda & gula
4 tomater
4 salladslökar
1 msk rapsolja
400 g svarta bönor
2 dl hackad persilja
200 g sötmandel
2 msk flytande honung
1 krm chiliflakes

Vinägrett
2 msk vitvinsvinäger
3 msk rapsolja
salt, peppar

 
Gör så här

1. Tärna paprikorna och tomaterna. Skiva salladslökarna. Blanda grönsakerna och stek dem hastigt i olja i stekpanna.

2. Tillsätt bönorna och persiljan.

3. Rosta mandeln på medelvärme i torr stekpanna. Ringla över honung och krydda med chiliflakes. Blanda mandeln i bönsalladen.

4. Vinägrett: Rör ihop ingredienserna och vänd ner i salladen.

 Kram Ninna

 

 

Vitlöksbröd med flingsalt

Kategori: Bröd, Buffè

 
Vitlöksbröd med flingsalt
Ett vitlöksbröd från tidningen hembakat som jag gjorde till buffebordet
på ett student kalas och 20 års kalas,
smidigt när man kan göra dom innan och frysa in.
Jag gjorde dom lite större så jag fick nog ut ca 25 st

30–34 små bröd (kan göras större)

25 g jäst

4 dl vatten
, fingervarmt
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt

8–10 dl vetemjöl

Garnering
ca 50 g smör, smält
ca 2 vitlöksklyftor
flingsalt
färsk persilja, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i 30–34 bitar eller(ca 25 bitar). Forma runda bullar och skär ett kryss i dem. Lägg dem i muffinsformar av porslin (behöver smörjas) eller papper (behöver inte smörjas). Ställ formarna på en ugnsplåt. Det går också bra att lägga bullarna direkt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Blanda smör,hackad persilja och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Håll koll på dem mot slutet av gräddningen för det går snabbt på slutet i den höga ugnsvärmen. Låt bröden svalna på ett galler.

 

 Kram Ninna

 

Räkcocktail

Kategori: Förrätt

Sitter här o kollar recepten som ligger kvar i mobiltelefonen och
hittar detta goda recept på en asiaktisk super fräsch räkcocktail som jag hade på tjejkvällen sist.
 
 
Räkcocktail
4 portioner
500 g räkor med skal
2 tomater
2 salladslökar
½ gurka
2 msk dill
1 lime, rivet skal och pressad saft
½ tsk fling salt
svartpeppar
2 tsk olivolja
 
Servera med:
salladsblad
 
rostat bröd
 
Gör så här:
Rosta brödet i stekpannan med lite oliv olja och när det kallnat lite
så gnid in med en vitlöksklyfta på det rostade brödet.
 
Gör så här:
1. Skala räkorna och lägg dem i en skål.
Tärna tomaterna och strimla salladslöken.
Dela och kärna ur och skär gurkan i tunna strimlor.
2. Blanda räkor, tomater, salladslök, gurka, dill och limeskal och - saft.
Smaksätt med flingsalt, svartpeppar och olivolja.
3. Lägg salladsblad i portionsglas och fördela räksalladen på bladen.
Skär stavar av brödet och stick ner i salladen.
Garnera men en dillkvist och en liten citronskiva
 
Garnera:
dill
liten citron skiva
 
Kram Ninna