katarinaninnajohansson.blogg.se

Mitt liv, mina bakelser, min inredning

Rabarerpajglass

Kategori: Efterrätt// Glass

Till sist
Någon som tycker om  rabarber?
Då ska ni prova detta enkla recept på rabarberpajglass.
Det du behöver är en rabarberpaj, grädde och kondenserad mjölk.
Recept på Rabarberpaj
Ca 500- 600g rabarber
ca 3/4 dl strösocker
 
ca 1 1/4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
 75 gram smör
½ dl flagad mandel  (hoppade jag över)
 
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär dom i mindre bitar( jag hade frysta som jag tinade).
Lägg dom i en bunke och strö över sockret och vänd runt noga.
Smörj en ugnfast form ca 25 cm i diameter.
Häll rabarbern i botten.
 
Rör ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål och strö över rabarberna.
Toppa med smör ( skär i tunna skivor ) och lägg över.
Toppa med flagad mandel för er som vill ha det.
Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter eller tills pajen fått  färg.
 
Rabarberpajglass 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400g)
rabarberpaj i valfri mängd (Jag tog halva pajen i smeten)
 
Gör så här: 
Vispa grädden till  mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden .
Rör ner rabarberpajen lite ojämnt.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
 
Ta fram ca 30 minuter före servering och låt tina något i kylen.
 
 
Klar att ätas.... mmuuummmss filibaba:)
men nu är det nog bäst att ta en promenad efter allt man ätit idag;)
 
 Fortsatt trevlig söndagskväll till er alla

Herrgårdskyckling

Kategori: Recept Kyckling

Här kommer ett recept på vår söndagsmiddag var länge sen vi åt det.
  Börjar man bläddra lite bland receptsamlingarna hittar man lite glömda recept.
Vi äter nog ganska mycket kyckling i den här familjen. 
Gott, enkelt och så finns det mycket man kan göra med kyckling.
Finns nog alltid ett paket kyckling i frysen.
Herrgårdskyckling 
Recept till 4 portioner 
4 st kycklingfileer
50 g rökt skinka
5 dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
2 msk hackad persilja
2 dl riven ost
ca ½ tsk salt
ca 1 krm vit peppar
 
Gör så här:  
Skär skinkan i  bitar, blanda creme fraich, skinka, persilja,senap, salt, vitpeppar och riven ost
Skär kycklingfilerna i mindre bitar och stek  med salt och peppar.
Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och häll blandningen över kycklingbitarna.
 In i ugnen i ca 200 grader i ca 20 minuter.
 Idag blev det klyftpotatis och en grönsaksallad till.
Super enkelt och gott
 
 
 
 
 

Söndags semla

Kategori: Semlor

I dag blev det söndags fika med vänner så det slank ner en semla, har inte ätit så mycket semlor i år  ätit en köpe semla och två som jag bakat själv, har provat två olika recept men ändå ganska lika i innehållet.
Tyckte ändå det här receptet på bullarna blev bättre.
Recept på 12 semlor 
Det är så gott med en kopp kaffe och en semla
 
2 ½ dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
½ tsk rent vaniljpulver
25 g jäst
100 g rumsvarmt smör
½ dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl special
1 ägg till pensling
 
Gör så här: 
 Stöt kardemumman i en mortel och värm den tillsammans med mjölken och vaniljen
till 37 grader.
Smula ner jästen i bakbunken och tillsätt mjölken.
Blanda tills all jäst löst sig, då tillsätst ägg, tärnat rumsvarmt smör, salt och socker.
Arbeta därefter ner mjölet till du får en smidig fin deg( i en assistent  ca 10-12 minuter ).
Låt degen jäsa upp till dubbel storlek och gärna under lock så att fukten bevaras i degen.
När degen jäst färdigt ta upp på bakbord, knåda ur luften lite lätt och dela därefter i 12 delar.
Rulla ihop tajta små bollar utav degen och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt,
täck över med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg innan de gräddas i 225 grader i ca 10 minuter.
 
Fyllning:
ca 300 g mandelmassa
ca 1 dl mjölk
innanätet från bullarna
ca 6 dl vispad grädde smaksatt
med lite vaniljpulver och florsocker.
 
Skär av locket på dina bullar och gröp ur lite av innanmätet så det bildar en grop i varje bulle.
Blanda ihop mandelmassan, mjölken och innanmätet med en gaffel (jag tog stavmixern).
Fyll hålen i bullarna med mandelmassblandningen och spritsa över med ett lager av grädden.