katarinaninnajohansson.blogg.se

Mitt liv, mina bakelser, min inredning

Saffransbutterkaka med mandelmassa

Kategori: Saffransbröd

Idag har jag för första gången bakat en Butterkaka och så baka jag mina saffransbullar med vit choklad
 dom finns ju redan på Bloggen
 
Saffransbutterkaka med mandelmassa
Recept 1st 
 ½ g saffran + 1 tsk strösocker
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
3/4 dl strösocker
ca 6-7 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
 
Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa riven
 
Garnering
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här
1. Mortla saffranetmed sockret i en skål.
2. Värm mjölk till 37 grader och smula ner jästen i en bunke
och häll över mjölken, blanda tills jästen löst upp sig.
Tillsätt saffranet, salt, socker och mjöl, lite i taget.
Arbeta sist in smöret i degen och arbeta den i ca 5 min.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 50 cm.
4. Fyllning: Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan .
Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 10 lika stora bitar.
5. Ställ degbitarna med snittytan uppåt i en smord form med löstagbar kant, ca 24-26 cm i diameter.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader
6. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda kakan  mitt i ugnen i ca 25-30 min.
7. Låt kakan kallna
Jag har inte hunnit smaka den än, jag hoppas den är god.
 
 
 

Äntligen helg eller!!!

Kategori: Allmänt

Nu när helgen är här och man slutat tidigt på fredagen
tror man att man ska få så mycket gjort.
Men så fel man kan ha! det jag har hunnit med än så länge är lite saffransbak.
Fredagen blev inget gjort eller jo jag fick vara en liten stund med barnbarnet och då glömmer man allt annat.
Varför ska man ha så stora förväntningar så här inför julen.
Jag ska försöka att njuta även om jag inte hinner med allt jag vill.
Fick  lite julkänsla när jag kände doften av hyacinten som håller på att slå ut
och av bulldoften som ligger kvar efter bakningen.

 
I kväll ska vi i åka hem och äta tacos hos mina föräldrar och fira farsgubben som fyller
72 år Grattis till dig...
 
Ha en fortsatt trevlig helg alla
 
 

Jordgubb & rabarbers marmelad

Kategori: Sylt/ marmelad

Blev att göra marmelad på lite av mina frysta rabarber och jordgubbar.
Äter inte  så mycket marmelad men kan vara gott ibland 
på en macka eller på hemgjort fröknäckebröd.
 
Jordgubb & rabarbers marmelad
Recept 
3 dl rabarber, skurna i centimetertjocka skivor
½ liter jordgubbar
4 dl syltsocker
1 vaniljstång
 
Gör så här
Värm rabarber och jordgubbar( färska eller frysta, jag tog frysta) försiktigt i en kastrull tillsammans med syltsocker tills frukten blir mjuk.
Skär vaniljstång på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.
Lägg även ner skalet.
Sjud blandningen under omrörning tills den klarar ett marmelad prov (se längre ner på sidan)
Tag upp vaniljstångsskalen, skumma av marmeladen och häll den på rena,
torra glasburkar. Låt svalna och förvara i Kylskåp
 
 
Marmelad prov
Lägg lite marmelad på en kall tallrik och dra en sked igenom.
När den inte rinner ihop igen är marmeladen klar! Lika som när du kokar gelé.