katarinaninnajohansson.blogg.se

Mitt liv, mina bakelser, min inredning

Blåbärskaka med kokos

Kategori: Muffins//Mjuka kakor

Baka den här kakan innan semestern på frysta stora blåbär från tidningen hembakat.
 
Blåbärskaka med kokos
12-14 bitar
Kaka
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk
 
Fyllning
1 dl vispgrädde
1 ägg
½ dl strösocker
1½ -2 dl kokos
2-3 dl blåbär, frysta eller färska
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, 24-26 cm i diameter.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten samtidigt
som du tillsätter smör och mjölk, lite i taget.
Vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
4. Häll smeten i formen och förgrädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Under tiden gör du fyllningen.
 
Fyllningen
5. Vispa grädden fluffig.
6. Vispa ägg och socker i en annan skål.
Rör ner äggsmeten och kokos i grädden.
7. Ta ut kakan ur ugnen och fördela blåbären över kakan.
Häll gräddblandningen  ovanpå blåbären i ett jämt lager.
Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 20 min.
Låt kakan svalna innan den serveras
 
 

Kokospannacotta & citrusmarinerade jorgubbar

Kategori: Efterrätt// Glass

Här kommer efterrätten jag gjorde till tjejkvällen. 
Recept 6 personer
3 gelatinblad
3/4 dl strösocker
3 dl krämig kokosmjölk
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
 
Citrusmarinerade jordgubbar
ca 500 g färska jordgubbar
1 msk pressad lime
2 msk pressad citron
2-3 msk strösocker
 
Garnering
kokosflingor
citronmeliss
 
Gör så här
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min
2. Koka upp socker , kokosmjölk, grädde och citronsaft i en kastrull.
3. Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem
smälta i gräddblandningen.
Låt svalna.
4. Häll upp pannacottan i glas, ca 1 dl i varje.
Ställ dem i kylen för att stelna i minst 4 tim.
 
5. Citrusmarinerade jordgubbar:
Rensa jordgubbarna och skör dem i mindre bitar.
6. Blanda jordgubbar, lime och citronsaft samt socker.
Låt det dra i ca 20 min.
Häll av vätskan från jordgubbarna.
7. Toppa pannacottan med de citrusmarinerade jordgubbarna,
strö över lite kokosflingor och några citronmeliss blad.
 

Buffèn från tjejkvällen

Kategori: Bröd, Buffè, Drink, Kalla såser, Recept: Rotfrukt, Recept: Ytterfile// fläskfile, Sallad

Här kommer recepten på Buffén
eller jag vet inte om man kan kalla det Buffé en liten i så fall kanske.
Vi börjar väl med
 Välkomstdrinken.
                                               Recept 1 glas  (dom glasen som är på bild)
2 cl vaniljvodka
            4 cl rabarbersaft (min egna)
                                        Fyll upp med fruktsoda (smaka av efter egen styrka)
is
Rekommenderas verkligen....
 
 
Örtbröd i långpanna
Recept ca 20 bitar
50 gr jäst
7 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
3 msk örter torkade, tex timjan, basilika och dragon
Ca 11-12 dl vetemjöl
 
Gör så här
1. Finfördela jästen i en bunke.
 Häll över det ljumna vattnet och rör om tills jästen lösts.
2.Blanda i olja, salt och örter.
3. Arbeta in mjölet ordentligt med vispens degkrokar
eller hushållsmaskin till en ganska kladdig deg.
4. Låt jäsa under bakduk ca 40 min på en dragfri plats.
5. Knåda ner degen i bunken.
Häll över degen i den oljade plåten och platta ut degen med välmjölda händer.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla degen med olivolja och strö över flingsalt.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
9. Låt svalna något på galler och skär sedan i rutor.
 
 
Citronmarinerad fläskfilé
Recept ca 8 portioner
 
Ingredienser:
Ca 1,5 kg fläskfile
1 msk smör
2 msk rosmarin
 
Marinad:
1st citron
1 dl olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 klyfta (or) vitlök
 
Garnering:
  Kvistar rosmarin
 ( jag vet!!! jag har timjan på, fanns inte rosmarin)
citron
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Putsa filerna .
Låt smöret bli nötbrunt och bryn filerna runt om.
3. Klappa in rosmarin runt om och lägg dem i ugnssäker form.
Sätt termometern i den tjockaste delen.
Stek mitt i ugnen ca 40 min tills innertempraturen är 68 grader.
4. Marinad: Strimla citronskalet med zestjärn eller
skala tunt med potatisskalare
och skär tunna strimlor.
Koka upp lite vatten och låt skalen koka 1 min.
Häll av vattnet.
5. Pressa citronen och blanda 3 msk av saften med skalstrimlorna,
olivolja, salt, svartpeppar och pressad vitlök.
Sila köttskyn och häll den kall i marinaden.
6. Låt filerna vila minst 10 minuter innan du skivar dem.
Lägg skivorna i en trång form och häll över marinaden.
Förvara i kyl gärna 1 dygn.
Ös dem några gånger under tiden.
Lägg upp på serveringsfat och ös över lite av marinaden.
Garnera med rosmarin och citron.
 
 
Ugnsrostade rotfrukter
Recept ca 8 portioner
Ca 10st potatisar
Ca 5-6st morötter
1 lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
2st palsternackor 
olivolja
1klyfta (or) vitlök 
timjan
flingsalt
 
Garnering
Timjankvistar
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250-300 grader
2. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor och lägg på en plåt.
Strö över timjankrydda och lite olivolja, blanda rotfrukterna. 
Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter
3. Skala löken och skär ner i klyftor och skär också ner paprikorna i skivor.
Ta ut plåten och blanda i löken och paprikan och
så in i ugnen igen, till det är nästan färdig.
4. Blanda olivolja med pressad vitlök och ringla över rotfrukterna och på med flingsalt
och sätt in i ugnen, tills den fått färgen ni vill ha på rotfrukterna.
 
Pastasallad
 Recept ca 8 portioner
Ca 5 dl kokt pasta
1 påse medelhavsmix sallad
½ -1 rödlök eller purjolök
1 gul paprika
 Gurka
Plommontomater
Fetaost
1 påse örtagårdens salladsdressing (Knorr)
 
Gör så här
1. Koka pastan och låt svalna.
2. Blanda örtagårdens dressingen med 3 msk olja och 3 msk vatten.
3. Skölj salladen och låt den rinna av.
4. Skiva löken, paprikan och gurkan.
Lägg i en salladsskål
5. Blanda ner salladen, pastan och tomaterna ringla över dressingen.
6. Skär fetaosten i bitar och blanda allt ordentligt.
 
Paprika sås
Recept 
 4 dl matlagningsyoghurt el. grekisk yoghurt
2 dl ajvar relish mild eller stark
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna
 
Fetaost sås
4 dl matlagningsyoghurt el. grekisk yoghurt
1 hel bit fetaost
salt o vitpeppar
 olivolja
Gör så här
Hacka eller mixa fetaosten och blanda ner i yoghurten,
ha i lite salta och peppar  och en skvätt olivolja.
 
Efterrätten kommer i ett inlägg för sig...