katarinaninnajohansson.blogg.se

Butterkaka med vaniljfyllning

Kategori: Bullar

Baka lite till i helgen och då blev det att prova en annan fyllning på en Butterkaka, så
här kommer ett recept på en enkelt och god butterkaka.
 
Butterkaka med vaniljfyllning
Recept 1st
Vetedeg
25 g jäst
75 g smör
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 7 dl vetemjöl
 
Fyllning
4 dl mjölk
10 msk marsanpulver
 
Pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm degspadet till 37grader
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om.
Tillsätt socker, salt och vetemjöl.
Knåda ordentligt i ca 10 minuter i maskin.
Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter
 
Passa på att röra ihop ingredienserna till fyllningen medan degen jäser.
Låt vaniljfyllningen stå i kylskåpet i minst 5 minuter innan den breds på.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Kavla ut till en rektangel ca 25x 45 cm.
Bred ut fyllningen över och rulla ihop till en rulle.
Skär rullen i 9-10 bitar och lägg i en smord springform, ca 25 cm i diameter
med snittytan uppåt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i bullarna i formen och låt kakan jäsa i 40 minuter under bakduk.
Pensla kakan med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda i ca 35 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen.
Lägg över aluminiumfolie efter ca 20 minuter så kakan inte blir för mörk.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: