katarinaninnajohansson.blogg.se

Butterkaka

Kategori: Bullar

Gjorde ett nytt försök med Butterkakan idag och då blev den lite bättre än igår.
Kanske inte den finaste men den var god.
 Det är väl bara och göra om och prova med andra smaker på fyllningarna.
Butterkaka
 
Recept
Vetedeg
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor, stötta
0.25 tsk salt
½ dl strösocker
1st ägg
ca 7 dl vetemjöl
 
Kanelfyllning
50 g smör
4 msk socker
2 tsk kanel
 
Marsanfyllning
1 dl kokt marsan eller vaniljkräm
 
Pensling
ägg
 
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten
 
Gör så här
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm
degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
2. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker, ägg och drygt hälften av mjölet.
Arbeta degen smidig.
3. Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna.
4. Fyllningarna
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
5. Koka marsan eller vaniljkrämen och låt den kallna.
6. Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken.
Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
7. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30x45 cm. Bred på kanelsmöret.
8. Rulla samman degen från långsidan.
Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord
form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
9. Låt kakan  jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek (ca 30-40 min)
10. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
11. Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
12. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i ca 30-35 min
(efter ca 20 min kan man lägga på
 aluminiumfolie så kakan inte blir för mörk.)
13. Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnar helt.
Glasera med florsockerglasyr  ( rör ut florsocker i vatten. )
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: